Havneguide til Limfjorden

At komme ind i Limfjorden efter en lang tur over Kattegats, føles som at tage en tyk trøje af på en varm dag, at trække vejret dybt efter en løbetur, at åbne vinduet til et indelukket rum: Ah! Det er ikke altid muligt at hejse sejl mellem Hals og Løgstør, men selv for motor er det en fornøjelse at glide gennem det smalle løb og nyde, at man endelig er fremme.

 

Trænger man til at unde sig selv lidt luksus, kan det anbefales at gå i land i Gjøl. Om ikke andet så for at opleve Limfjordens Østersbar, der serverer bæredygtigt fiskede østers med økologisk hvidvin på en lille, hyggelig bar med udsigt ud over vandet. Man kan også købe østers med ned ombord, og lave sit eget lille ekstravaganza i cockpittet.

 

Den sjove del af Limfjorden begynder imidlertid efter Løgstør. Her kan man vælge mellem Fur, Mors, Livø, Thy eller Salling og kombinere sit krydstogt på utallige måder. Ved Livø kan man tage på havsafari langs den meget smalle, lange Livø Trille. Det er desværre ovre de tider, hvor der var adgang til sandtangen fra land, og den er nu fredet. Til gengæld er der rigeligt med andre stier rundt på øen, der udover den uforstyrrede natur, også rummer et museum med øens interessante historie. Fra 1911-1961 var øen et minisamfund for åndssvage og kriminelle mænd. Den Kellerske Anstalt eller Livø-anstalten drev institutionen, og dens pæne, hvide bygninger kan nu lejes som feriehuse gennem Livø Feriecenter.

 

Ikke langt fra Livøs eneste havn ligger Fur. Turen er for kort til en dagssejlads, men man kan udvide ved at sejle en tur rundt om Fur, inden man går i land. I modsætning til Livø har Fur en rigtig havn, en by og en ø, der kræver et transportmiddel, hvis man vil rundt. Det kan eksempelvis være, man har lyst til at tage på fossiljagt ved Fur Museum, besøge nogle af øens mange kunstnere eller bare nyde det bakkede landskab.

 

Efter Fur er der mange muligheder: Skive Fjord, Nykøbing Mors eller nord om Mors gennem Feggesund. Det sidste er absolut en anbefalelsesværdig sejloplevelse, hvor man kommer meget tæt på at kunne give hånd til de mennesker, der står på den smalle landtange ved Feggesund. Når man er kommet gennem det allersmalleste sted, kan man kaste et anker og svømme ind til Feggesund Færgekro inden man sejler videre ned langs kysten af Mors og beslutter sig for, om næste havn skal være ved Vilsundbroen eller man vil krydse over til Thisted og kigge nærmere på Thy med Vesterhav, Nationalpark og et lidt vildere landskab end det, der ellers præger Limfjordsområdet. Det  kan under alle omstændigheder være en fordel, at indlægge et par indkøbsmuligheder ind imellem de mange små naturperler, man gerne vil besøge på sin Limfjordssejlads.